Joakim Becker

Foto: Åsa Byrskog

Tranåspoeten Joakim Beckers poesi bygger på erfarenheten och hanteringen av drogberoende, psykisk sjukdom och den svartsynta humor som krävs för att överleva en sådan tillvaro. Dikterna är korta, snärtiga och vrider sig in i läsaren: De ska vara som en käftsmäll, menar poeten.


Joakim Becker är "Husets poet" hos föreningen Kultivera i Tranås, där han har en egen arbetsplats, sin skrivmaskin och sin inspirationsläsning. Han framför sin poesi både med musiker och ensam på scenen. Hittills har poeten givit ut fyra böcker på MGF tillsammans med en mängd bredsidor. När hans poesi översattes till engelska titulerades den when the barbedwire slipped in (2019) och gavs ut på på Three Trhoated Press med illustrationer av Jonas Svensson. Han har också givit ut Nya jävelskap på Fri Press (2021).


Mer om Joakim Becker finns att läsa på Populär Poesis hemsida: "Nyfikenhet, svartsyn och en stilla humanism: Tranåspoeten Joakim Becker har funnit sin stil"

John Bennett

Författaren, förläggaren, fönsterputsaren och f.d. tidskriftsredaktören John Bennett är född 1938 i Brooklyn New York. Efter ett kringflackande liv bor han sedan 1974 i Ellensburg, Washington. John Bennett har skrivit 39 böcker, medverkat i många antologier, översatts till tyska och tjeckiska och spelat in CD-skivan ”Rug Burn”. Han har mottagit flera litterära utmärkelser och fått goda vitsord av bl. a. Saul Bellow, Henry Miller, Tom Robbins och Charles Bukowski.


Bennett var redaktör för tidskriften Vagabond 1966-1979 och blev något av en legend i den oberoende litteraturpressen. Han driver även förlaget Vagabond Press som ändrar namn till Hcolom Press 2006.


Frank Bergsten

Foto: Karl Larsson

Frank Bergsten är född 1964 och uppväxt i Tranås. Han har varit i punksvängen sedan sent 1970-tal och spelat trummor i Rövsvett och 16 Blåsare Utan Hjärna. 2015 började Frank att använda det enkla ritprogrammet Paint för att teckna i sin dator - med en enda ruta och ett absurt anslag. Hans influenser kommer främst från Gary Larson, Jan Stenmark, Monty Python, pilsnerfilm och gamla bortglömda idrottare. 

Ann Charters

Foto: Magnus Grehn

Ann Charters är professor i amerikansk litteratur och är Jack Kerouacs främsta biograf. Hon har studerat och skrivit om en stor mängd författare världen över. Under en lång period levde hon och maken Samuel i Sverige. De var nära vänner med Tomas och Monika Tranströmer. I essän Två änkor ser sina poeter sova skriver hon om Tomas och Samuels död, bara en vecka mellan och hur hon tillsammans med Monika hanterar sorgen efter de två männen. Essän finns bara tillgänglig på MGF.  

Derek Coyle

Foto: Peter Nyberg

Derek Coyle är lärare i engelsk litteratur och kreativt skrivande vid Carlow College i S:t Patrick's på Irland. Han är en av grundarna till Carlow Writer's Co-operative, som är en grupp författare och poeter som träffas och diskuterar sina texter. Kännetecknande för Coyles poesi är de vilda associationerna mellan kulturella referenser och den mänskliga grundförståelsen.


Läs mer om Derek Coyle i Populär Poesi: Att växa upp i känslan av att allt är möjligt

Thomas C Ericsson

Foto: Martin Ek

Thomas C Ericsson (född 1962) är uppvuxen i Vimmerby, numera bosatt i Kisa. Bibliotekarie, krocketspelare, redaktör.
Magnus Grehn

Foto: Eda Emirdag

Magnus Grehn är den allvetande bibliotekarien i Tranås. Klassiskt skolad med fascination för experimentell musik, obskyr poesi och sommarhattar - Norra Vedbo hattgille hade inte skapats utan honom. Köksskåpen i lägenheten är inte fyllda av glas och tallrikar utan av böcker. Det centrala i vardagsrummet är skivspelaren. 


Hans förflutna inom punkvågen i Tranås har gjort att han vågat satsa på DIY-produktioner. Tillsammans med en annan före detta punkare, Mikael Ekström, har han samlt ett litet antal dikter i boken Gubbar med vagn, som översatts till engelska under titeln Punk is dead and other poems

Anthony Jones

Foto: Peter Nyberg

Anthony Jones (1961-2018) föddes i Carmarthen, västra Wales, där han var en av skaparna av Poems and Pints at the Queens, ett månatligt spoken word-evenemang med som blev en fixpunkt i kulturstaden Carmarthen. Sedermera tog han över evenemangsidén till Tranås och skapade där Pilsnerpoesi. 


Anthony Jones poesi är färgad av hans bipolära sjukdom, men mer av känsla för språklig rytmik och insikter i livets olika sidor. Christer Boberg menar i sitt förord till Episoder och fragment att Anthony Jones rör sig "otvunget mellan rimmad och fri vers, mellan beat och punk, mellan tragikomisk romantik och rätt osentimentala iakttagelser".


Camilla Mollung

Foto: Peter Nyberg

Camilla Mollung (f. 1972) föddes i Eda, Värmland och bor i Norrahammar söder om Jönköping. Ursprungligen utbildade hon sig till textillärare vid Göteborgs universitet och studerade därefter konst på högskolan i Oslo samt på Kunst- og håndverksskolen i Oslo. I början av 2000-talet arbetade hon deltid som konstnär med offentlig utsmyckning och utställningar främst av pixel art och måleri. Tillsammans med en kollega drev hon ett galleri, Studio Zeugma, på Tändsticksområdet i Jönköping. Hon försörjde sig under tiden som apotekstekniker med ett avbrott på tre år då hon designade profilkläder på ett mindre företag samt tog en ettårig trädgårdsutbildning. I slutet av 00-talet började hon ta kurser vid Linnéuniversitetet och har nu en master i kreativt skrivande. 2017 började hon arbeta på Jönköping University där hon i sin tjänst bland annat utvecklade kurserna i kreativt skrivande. 2018 grundade hon Jönköpings litteraturhus som hon sedan drev fram till 2021 då hon släppte både litteraturhuset och sin tjänst på JU för att skriva och illustrera parallellt med att hon återupptog sitt ursprungliga yrke som textillärare. 

Peter Nyberg

Foto: Camilla Mollung

Peter Nyberg (f. 1974) kommer från Skogstorp och bor i Norrahammar. Han har givit ut tolv böcker inom genrerna poesi och essäistik samt sju översättningar från engelska till svenska, främst av walesiska och irländska poeter. Mellan 2009 och 2019 grundade och drev han tidskriften Populär Poesi. Till vardags arbetar han på Jönköping University som lärare i bland annat kreativt skrivande.

Melanie Perry

Foto: Åsa Byrskog

Mel Perry (f.1958) växte upp i Pembrokeshire i Wales, men ett besök i residens i Tranås utlöste en kreativ explosion. Hon gjorde klart sin master i skrivande för terapeutiska syften och engagerade sig i Write4Word, en förening som bland annat arbetar med Spoken Word-evenemang. Hon var också en av författarna som utformade Young Writers Lab och under flera år hade webbkonferensen mer unga skrivande i Jönköpings län. 


Mel Perrys poesi är färgad av naturen, språkets klanger och har inte sällan en erotisk underton.

Bern Porter

Foto: Roger Jackson Collection

Bern Porter föddes 1911 i Houlton i Maine. Han läste kemi, fysik och ekonomi men tog ingen universitetsexamen. I Paris rörde han sig i kretsarna runt Gertrud Stein 1937-38. Han blev handplockad som fysiker och placerad i ett hemligt projekt vid Princeton University. Det kom med tiden att kallas Manhattanprojektet och syftade till att arbeta fram den första atombomben, något som Porter tog avstånd från i efterhand. Magnus Grehn brevväxlade med Porter från 1990 fram till Porters död 2004 och ger ut ett urval av hans dikter i boken Kärnvapenepoken och andra dikter.  

Aleisa Ribalta

Aleisa Ribalta, född i Havanna, Kuba, 1971. Bor i Helsingborg och Sverige sedan 1998. Hon är utbildad telekommunikationsingenjör och undervisar i tekniska ämnen som inte direkt har något med litteratur att göra som: programmering, webutveckling och gränssnittsdesign. Hon skriver framför allt poesi och har gjort det sedan hon var ung. Hon hävdar att programmeringsspråken också är ett sätt att förstå kommunikation. För Aleisa Ribalta är givetvis litteraturen ett livsviktigt uttryckssätt. Hon är även genom sina tolkningar av svenska poeter även en viktig brobyggare mellan Skandinavien och Latinamerika

Irving Stettner

Irving Stettner (1922-2004). Poet, levnadskonstnär, författare, bohem, konstnär, förläggare, vagabond och redaktör för kulturtidskriften Stroker, den tidskrift i vilken Henry Miller publicerade sina texter sina två sista levnadsår. Stettner har skrivit dikter, noveller, dramatik och essäer i ett tjugotal böcker. Han har illustrerat tidskrifter, böcker och skivomslag för klassisk musik. Stettner har även ställt ut sina akvareller i USA, Frankrike och Japan. Mer om Irving Stettner finns här: www.strokerpress.com

Jonas Bengt Svensson

Foto: Peter Nyberg

Jonas Bengt Svensson (f. 1970) är poet och författare. Han bor i Malmö i Sverige. För några år sedan var han en av redaktörerna för tidskriften Serum. Under en tid drev han det lilla förlaget 668 Förlag i Malmö.


Han har publicerats i flera tidskrifter och antologier. Så här långt kommen har han publicerat fyra böcker; tre diktböcker och en bok med krönikor om fotboll. 


Jonas Bengt Svensson har översatt texter av Irving Stettner, Bill Knott och Billy Childish till svenska. Efter en tid med skrivkramp upptäckte han tecknandet - som en form av desperat substitut - vilket slutade med att han publicerade en fem sidor lång serie i Altcoms antologi i juli 2016. 

Med en nyvunnen självkänsla abetar han nu både med teckning och poesi.

Ali Thareb

Foto: Magnus Grehn

Ali är född 1988 i staden Babel. Dessa rader sammanfattar hans generations öde: Ett helt liv
mitt i en pågående ödeläggelse och död. Kan man se hans dikt, även den där som handlar om
saknaden av flickvännen, i annat ljus än det sken som gevär och bomber avger när de sätter punkt
för ett liv?


Ali debuterade 2015 med diktsamlingen Den benvita tomheten. En ömsint man från knivarnas rike (på MGF) är hans senaste och femte i rad.

Dominic Williams

Foto: Peter Nyberg

Dominic Williams föddes 1964 i Pontypool i södra Wales. Han har bland annat arbetat för Welsh Book Council med att sprida den engelskspråkiga walesiska litteraturen över världen. Just nu driver han Write4Word och sitt eget förlag Iconau. Han har med början 2014 varit kurator i de årligen återkommande internationella författarresidensen i Tranås och den mycket dynamiska ledaren för Pilsnerpoesikvällarna i staden.. 


Dominic Williams poesi kännetecknas av stor språklig musikalisk kompression och utgår från de egna upplevelserna av företeelser i tillvaron.